Schooldirecteur Emira Bilkic over gastlessen

 

“Gastlessen door vrijwilligers-experts naast leerkrachten en schooldirecteuren verrijken het onderwijs”

In gesprek met Emira Bilkic, directeur van christelijke basisschool De Spiegel in het Zeeheldenkwartier in Den Haag, over het gebruik van gastleraren in het onderwijs.

In haar zoektocht naar het vinden van oplossingen voor het lerarentekort kwam Emira tot de conclusie dat ze dit niet alleen kon bereiken, “Ik moest mensen buiten het onderwijs vinden die iets voor onze school kunnen betekenen”. Zodoende kwam Emira in contact met Iedereen een Meester. “Ze waren één van de weinige organisaties die meteen met oplossingen kwamen tijdens onze vergaderingen”. En zo werd besloten tot de inzet van gastleraren over specifieke thema’s.

Als eerste werd een gastles georganiseerd over cybersecurity, een cruciaal onderdeel van digitale geletterdheid. “We wilden juist voor dit onderwerp iemand van buitenaf binnenhalen omdat het thema zo belangrijk is. Kinderen worden steeds jonger blootgesteld aan het internet en sociale media en we willen dat ze zich zo vroeg mogelijk bewust worden van hoe ze hun privacy en gegevens kunnen beschermen”.

De gastleraren kwamen van een extern bedrijf, Cuccibu, die in het kader van hun social return verplichting zich graag wilde inzetten voor het onderwijs en daarvoor contact had gezocht met Iedereen een Meester. Het contact, de communicatie en het intakegesprek voorafgaand aan de inzet van de gastleraren verliepen via Iedereen een Meester. Vervolgens is er samen met Iedereen een Meester een plan van aanpak gemaakt en uitgevoerd, met bijeenkomsten voor ouders en leerlingen en vervolgens aparte lessen voor de leerlingen. Na de lessen was er plaats voor feedback en vond er een evaluatie plaats onder de kinderen, leerkrachten en ouders die aantoonde dat de lessen als zeer waardevol werden gezien. “De kinderen vroegen zelfs om een vervolg”, vertelt Emira.

De volgende gastles staat alweer gepland op De Spiegel, dit keer voor de projectweek over water en duurzaamheid. Ook thema’s als burgerschap, duurzaamheid, identiteit en diversiteit staan op het verlanglijstje van Emira. “Ik ben blij met ieder vorm van ondersteuning en beveel de gastleraren en gastlessen zeker aan bij mijn collega-directeuren”.

Op de foto: Emira voor de klas met kinderen en ouders

 

Werk je op een school en heb je behoefte aan gastlessen?
Of kun je ergens gepassioneerd over vertellen en w
il je gastleraar worden?
Mail naar gastleraar@iedereeneenmeester.nl

Over ons

Onze pool van Meesters zet zich in op de vraag van scholen. Zo kan iedereen een Meester worden.

contact

Stichting Iedereen een Meester
Laan van Poot 428
2566 DM Den Haag

info@iedereeneenmeester.nl